تازه‌های سیاسی

پیشنهاد مصطفی تاج‌زاده برای ادغام ریاست جمهوری و رهبری

پس از پیشنهاد برخی از نزدیکان علی خامنه‌ای برای حذف سمت ریاست جمهوری، مصطفی تاج‌زاده، عضو سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، پیشنهاد کرد که سِمَت رهبری و ریاست جمهوری در هم اذعام شوند.

تاج‌زاده که در دولت محمد خاتمی معاون سیاسی وزیر کشور بود، در پیشنهاد خود برای ادغام ریاست جمهوری و رهبری تاکید کرده که در این صورت، باید سمت رهبری در جمهوری اسلامی؛ انتخابی و حداکثر، دو دوره‌ای باشد.

محمدحسین صفار هرندی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در آخرین روزهای اسفند با اشاره به گفته چند سال پیش آیت الله خامنه‌ای درباره تغییر نظام سیاسی ایران از «ریاستی» به «پارلمانی»، پیشنهاد داده که اداره کشور به نخست‌وزیر منتخب مجلس سپرده شود.

علی مطهری، نایب رئیس مجلس، در واکنش به این پیشنهاد گفته که حذف ریاست جمهوری باعث «کم شدن نقش مردم می‌شود».

وی تاکید کرد که به دلیل «تحریم‌ها و فشار اقتصادی» اکنون زمان مناسبی برای بازنگری در قانون اساسی نیست.

موضوع تغییر نظام سیاسی ایران نخستین بار در سال ۹۰ و با اظهارات علی خامنه‌ای به طور جدی مطرح شد.

رهبر نظام تهران در جریان سفرش به کرمانشاه گفته بود: «اگر روزی، در آینده احتمالا دور، احساس شود که نظام پارلمانی برای انتخاب مسئولان قوه مجریه بهتر است هیچ اشکالی در تغییر سازوکار فعلی وجود ندارد».

در نظام پارلمانی، ریاست قوه مجریه بر عهده نخست‌وزیر است و مجلس او را انتخاب می‌کند؛ بر خلاف نظام ریاستی که نهادهای اجرایی زیر نظر رئیس جمهوری هستند و در انتخابات سراسری و با رأی مستقیم انتخاب شده است.

اظهارنظرهای متفاوت مقامات حکومتی ایران درباره تغییر ساختار سیاسی کشور، در حالی‌ست که نظام تهران در سالهای اخیر با اعتراضات جدی مردمی در حد تغییر تمام‌عیار نظام حاکم مواجه بوده است.

در بخشی از این اعتراضات مردم شعار می‌دادند: «اصلاح‌طلب، اصول‌گرا  دیگه تمومه ماجرا».

دکمه بازگشت به بالا